Twendy One, a robotápoló

2010.01.23. 14:25

Tokio Waseda Egyetemének kutatói 2009-ben mutatták be azt a különleges fejlesztésű robotot, amely jelentősen megkönnyítheti a japán nyugdíjasok életét. A Twendy-One névre keresztelt robot képes kétszersültet szervírozni, kiemeli a hűtőszekrényből a ketchupöt, sőt, a bemutatón még az ágyból való felkelésben is igen hasznosan segítette az időseket. Persze Twendy-One ennél többre is képes lesz majd, ha jó tíz év múlva kereskedelmi forgalomba kerül: a tervek szerint a háztartási munkák java részét magára vállalja majd.

Már Twendy-One elődje, Wendy is házias volt: a tojást finom mozdulatokkal törte fel és sütött meg - a beszámolók szerint pontosan úgy, ahogy azt egy mesterszakács tette volna. Utódjának mozgása még kifinomultabb, noha az egyik legnagyobb problémát a robotgyártás terén éppen a finommechanika és az erő kombinálása jelenti. "Komoly kihívás a robot erejét, rugalmasságát és finom mozgását összehangolni" - mondta el a bemutatón Shigeki Sugano, az egyetemi kutatócsoport vezetője.

Az alig másfél méteres és több mint egy mázsás robot persze nem lesz olcsó mulatság: az előzetes becslések szerint legalább 200 ezer dollárba fog kerülni, így valószínűleg jól meggondolják majd az idősebb japánok, hogy egy ápolónőt vagy inkább a Twendy-One-t vegyék maguk mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://cylondetector.blog.hu/api/trackback/id/tr841493088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása