QRIO "Quest for cuRIOsity"

2009.09.21. 13:13

2003 telén mutatták be Japánban az akkori legújabb fejlesztésű robotmodellt, ami szaladni, táncolni, ugrálni és labdázni is tudott. A robotot a Sony Intelligence Dynamics Laboratory, Inc. fejlesztette ki. A legnagyobb különlegessége, hogy egyszerre mindkét lábát képes a levegőbe emelni. Erre eddig egyetlen robot sem volt képes, mivel ezt a vezérlési problémát eddig senkinek nem sikerült megoldani. Ezzel be is került a Guinness World Records 2005-ös kiadásába.

A QRIOnak elkeresztelt 58 cenis robot kicsit toporzékolva ugyan, de szalad. A japán cég mérnökei akkor még nem az élethű futás problémáját akarták megoldani, inkább a talajtól való elrugaszkodást tekintették fő célnak. Ez pedig sikerült: a Qurio volt a világon az első olyan robot, amely képes egyensúlyozni úgy, hogy mindkét lábát egyidejűleg a levegőbe emeli.

A kicsi és könnyű szerkezet a futáson kívül még labdázni is tud, a leglátványosabb tulajdonsága azonban a tánc. Ezt a robotot 4 generáción keresztül fejlesztették. A negyedik már képes volt arc és hang felismerésre, így emlékezni tudott az emberekre és az elemei egy órán keresztül tartottak.

2006 januárjában a SONY bejelentette, hogy nem foglalkoznak tovább a QRIO robottal és fejlesztésével, pedig előtte sokat dolgoztak rajta, hogy néhány évvel később piacra dobhassák. Egyes források szerint az indok az volt, hogy nem volt rá kereslet, mert az embereket megijesztette, hogy túl okos volt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cylondetector.blog.hu/api/trackback/id/tr91388919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása