A Tokioi Egyetemen 2002-ben fejlesztették ki a HRP-2, vagy Promet néven ismert gépet. A szakemberek szerint ez a táncoló robot lehetővé teszi, hogy rögzítsék a tradicionális táncosok mozgásait, melyek egyébiránt eltűnnek, ahogyan az előadóik elhunynak.

A robot képességeit demonstrálva a csapat az 1,5 méter magas gépet arra programoztak, hogy imitálja egy japán néptánc finom hajlításait és pörgéseit. Pontosságának bizonyítására, a robot egy emberi táncos mellett mutatta meg, mit tud.

A robotot úgy tanították meg a táncra, hogy először videóra vették az emberi mozdulatokat, majd azokat robot végtagmozgásokká alakították és betáplálták a robot processzoraiba. Ez nem volt egyszerű, mivel a robot ízületei nagyon különböznek az emberiektől. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a robotok emberszerű mozdulatokat hajtsanak végre.

Bár a főként felső testtel operáló tánc jól ment a robotnak, a komplikált lábmozgásokkal már gondja volt. Bármely olyan lépés, mely a láb felemelésénél komolyabb erőfeszítést követelt meg, az 58 kilós robot hajlamos volt elveszíteni egyensúlyát és elesni. Promet életszerű megjelenése és mozdulatai ellenére, az igazán intelligens robotok és robotkatonák születése még messze van.

A gép érdekessége, hogy hason, vagy háton fekvés után is újra fel tud állni, amire a Honda 2000-ben készített Asimoja sem volt képes.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cylondetector.blog.hu/api/trackback/id/tr611417911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása