Az első androidok...

2009.09.21. 14:14

Az ember leghatékonyabb segítőinek szánt robotokat humanoid robotoknak nevezzük. Az ezeket érintő két legfőbb kihívás egyike a minél emberibb emberi külső és mozgás elérése, másrészt programjainak fejlettsége.

Ezzel szemben az android szó ugyan humanoid robotra utal, de annyiban különbözik ettől, hogy a 'humanioddal' ellentétben az ember tökéletes mását értjük alatta. Az 'andr-' görögül férfit jelent, az 'eides-' képzőszócska pedig fajtát jelöl. Ezek már annyira hasonlítanak az emberre, hogy nemeket is megkülönböztetnek: a férfit androidnak, a nőit ginoidnak nevezik.

2004-ben hozta létre a Repliee Q1 robotmodellt az Oszakai egyetemen a Kokoro Company Ltd. Külseje egy átlagos korú ázsai nő külseje alapján lett megtervezve. A Repliee Q1-es női android rugalmas szilikon bőre 31 szerkezetet takar, interakciókra képes, reagál az érintésre, szervomotorjaival emberien mozog, kedvesen pislog, és köszönéskor kezet nyújt. Hiroshi Shiguru, az oszakai egyetem professzora szerint eljön az idő, amikor az androidokat összetévesztjük az emberrel, és 2050-re már olyan focistarobotokat jósol, melyek felvehetik a versenyt egy emberi csapattal.

A fejlesztés, Q2:

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cylondetector.blog.hu/api/trackback/id/tr11388990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása